X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Huis, tuin en wonen" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De electrische wasmachine wordt tachtig jaar

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van jair jair Auteur op infoyo sinds
13 Juni 2009


Bekijk het profiel van jair
Datum: 31-08-2009
Auteur: Jair
Het lijkt nog niet zo lang geleden dat de electrische wasmachine zijn intrede in het huishouden deed, maar dit blijkt toch al langer geleden te zijn.

Louis Goldenberg

Louis Goldenberg Deze Amerikaan mag zich de uitvinder van de electrische wasmachine noemen.  Deze uitvinding uit de vorige eeuw heeft voor een grote tijdsbesparing in het huishouden gezorgd. Hierdoor kreeg de vrouw meer tijd voor andere dingen in en buiten het huishouden om. 

Maandag, wasdag.

Maandag, wasdag. Voor deze uitvinding was in Nederland de maandag traditioneel de wasdag.Maandag was de grote wasdag, maar de voorbereidingen begonnen al op zondagavond. De witte was werd in een grote wastobbe gedaan, vervolgens ging er zeeppoeder op en werd er heet water overheen gegoten. De tobbe werd afgedekt voor de nacht, zodat het lekker warm bleef. "Kan de was schoonbroeien", zei men. Het warme water kwam van de heetwaterstokerij. Daar kon je ook allerlei spulletjes huren die nodig waren voor het wassen, zoals tobbes, wringers, wasborden, borstels, stampers en droogrekken.
Op maandagmorgen in alle vroegte begonnen de vrouwen écht aan de was. Uit alle huizen kwamen ze naar buiten en zetten de tobbes op straat. De heetwaterstokers reden af en aan om water rond te brengen. De was die de hele nacht had staan weken, werd in nieuw sop gegooid. Met een klopper werd zeeppoeder met een beetje water opgeklopt, zodat het flink schuimde. Dit schuim werd in het schone hete water gegooid, en dan begon het schrobben. Eén voor één gingen de stukken wasgoed door de handen. Er werd net zo lang geborsteld en geschuurd tot alle vlekken verdwenen waren.
Dan moest er gespoeld worden. Rondom stonden emmers en teilen met spoelwater. Het spoelen was pas klaar als er geen restje zeep meer uit de was kwam.
Om de witte was goed schoon te krijgen, gebruikten de vrouwen chloor; hier werd het wasgoed een beetje grauw en gelig van en om dát te verhelpen werd aan het spoelwater een 'zakje blauw' toegevoegd, dat - vreemd genoeg - het witte wasgoed kraakhelder en stralend wit maakte.
Na de witte was, begon men aan de bonte.

Afkomstig uit Met de camera door Wijk C - De jaren twintig en dertig in woord en beeld, geschreven door Bregje van Gend, uitgave De Plantage.

Reacties op dit artikel
Maxime, 2010-06-06
( 0 )

goed gedaan maar vlggende keer beter en meer info over de persoon zelf
Kenny, 2011-09-29
( 0 )

Vet moooie site
Arno, 2012-05-02
( +2 )

Ik ben op twee sites gaan kijken en een daarvan zegt dat de uitvinder van de wasmachine louis goldenberg en de andere zegt dat het door alva john fisher uitgevonden is .ja wat is het nu??
Jair, 2012-05-16
( -1 )

Wikepedia noemt Goldenberg als uitvinder
Jaap, 2013-04-08
( +1 )

Eris bijna geen info over goldenberg zelf
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl