X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Huis, tuin en wonen" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Help de vogels de winter door

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Sjax Sjax Auteur op infoyo sinds
12 Januari 2010


Bekijk het profiel van Sjax
Datum: 13-11-2011
Auteur: Sjax
Het is uiteindelijk dan toch gaan vriezen s nachts en ook overdag is het al best koud.Hoog tijd dus om de vogels te gaan helpen om voldoende voer binnen te krijgen.

Wat kun je doen voor de vogels?

Iedereen kent wel de beroemde mezenvetbollen. Ze zijn te koop in de supermarkt, bij de tuincentra en bij de dierenspeciaalzaken. De bollen zijn niet duur en je doet de vogels er een groot plezier mee.
 De meeste mensen hangen de bollen in hun tuin. Denk er dan aan dat de bollen duidelijk te zien zijn voor de vogels en dat ze niet hangen op een plek waar een kat makkelijk het etende vogeltje zou kunnen pakken.
Op de mezenbollen komen vooral kleine vogeltjes af. Denk aan kool- en pimpelmezen, mussen en roodborstjes.

Je hebt ook pindanetjes en zonnebloempitjes in net. Ook daar komen vooral kleine vogels op af. Maar als je in een bosrijk gebied woont moet je niet verbaasd zijn als er een eekhoorn het hele bolletje meeneemt naar zijn nest.
Op de pindanetjes komen ook grotere vogels af. Vooral vlaamse gaaien.
Voor hen kun je beter pinda's rijgen. Dat is makkelijker voor de vogels en heeft als voordeel dat de grote vogels op de pindasnoeren afkomen en de bolletjes met rust laten. Dat levert meer eten op voor de kleine vogels. Die gaan immers weg als er een roofvogel als de vlaamse gaai bij de bollen komt.

Rijgpinda's kun je kopen in de dierenspeciaalzaak en bij tuincentra. Het touw is het gewone bindtouw, maar dan iets dikker. Te kopen bij de supermarkt of bij bijv de blokker.
Met een dikke naald rijg je de pinda''s aan het touw. Leuk om de kinderen te laten doen of doe het zelf met een leuk muziekje op de achtergrond of tijdens het televisiekijken.
Ook de pinda's moeten duidelijk zichtbaar hangen.

Als je een conifeer of een andere grote struik hebt dan is het natuurlijk erg leuk om deze als kerstboom op te tuigen met behulp van de mezenbollen en de pindaslingers.
Ziet er erg leuk uit. Ook leuk om dan een foto te maken daarvan en die als kerstkaart te versturen.

Wat je ook kan doen is los vogelzaad kopen en dat op een schaal of gewoon los te strooien. Denk ook dan aan de katten.
Ik doe zelf het losse zaad in een voersilo voor katten en zet dat op een hoge, smalle verhoging. Door de voersilo hoef je het niet steeds bij te vullen en blijft het zaad droog.

Je kan ook zelf voerkransen maken met vogelvoer. Zie daarvoor de diverse workshops via google.

Het bekende vogelhuisjw kent ook iedereen wel. Daar kun je appels, brood, zaad etc inleggen. Of pindasnoeren aan rijgen.

Er zijn ook veel mensen die water neer zetten voor de vogels. Denk er dan aan dat het water kan bevriezen en dat je het dus regelmatig moet verversen. Verder is het ook van belang dat de vogels niet kunnen badderen in het water. Leg er bijv gaas overheen, zodat de vogel wel kan drinken, maar niet in het water kan gaan staan.
Het is ook een goede tijd om vogelhuisjes op te hangen. Daar kunnen ze dan de nacht in doorbrengen.

Laat ook bladafval liggen in de tuin en maak je tuin niet te netjes. Snoeien kan ook in het voorjaar. Een rommelige tuin trekt toch nog insecten aan, al is het alleen maar om te overwinteren. Die zijn dan weer van belang voor de vogels.

Heeft het gesneeuwd, maak dan een ruimte sneeuwvrij en strooi daar voer. Haal ook de sneeuw van de bollen af. Dat voorkomt schimmelige bollen en de vogels kunnen er zo weer bij.

Een heel ander verhaal is de lijsterbes. Een mooie struik met voor ons in de zomer bloemetjes en daarna mooie rode, oranje of gele besjes die de merels erg lekker vinden. Kleine moeite om zo'n struik in de tuin te zetten.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl