X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Huis, tuin en wonen" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het overhouden van geraniums zoals grootmoeder het altijd deed

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+22
  Goed artikel ( +25 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van Carina03 Carina03 Auteur op infoyo sinds
17 Augustus 2008


Bekijk het profiel van Carina03
Datum: 17-08-2009
Auteur: Carina03
Het is goed mogelijk om geraniums over te houden en het volgend jaar weer mooi in bloei te laten staan in uw potten. Tegenwoordig zijn we gauw geneigd een nieuwe plant te kopen, maar is dat wel nodig?

Hoe hou ik mijn geraniums over

Planten die zonder potten in de volle grond gestaan hebben zijn het bewaren niet waard, ze zijn veel te lang en te slap geworden. Opruimen is het allerbeste.De planten die in potten hebben gestaan of in potten in de volle grond, halen wij begin oktober naar binnen en snijden met een scherp mes de over gegroeide wortels weg (onderaan de pot) en doen hetzelfde met de bladeren.

Alle oude bladeren gaan er af. Is het weer nog niet te koud dan laten wij de geraniums nog een paar dagen in het zonnetje buiten staan. De talrijke wonden genezen daar eerder dan binnen.

Aangezien de verdamping door het wegnemen van de bladeren veel minder is geworden en het in oktober niet hard droogt, krijgen de planten maar weinig water.


Voordat de potten naar binnen gaan, worden de potten eerst goed schoongemaakt en oude bloeiwijzen weggesneden. Zet de potten in een koude kas of in een koele, droge kamer, maar in ieder geval met veel licht.

De vochtige kelder is een slechte plaats.

Gedurende de wintermaanden hebben de geraniums bijna geen water nodig en zien wij ze liever droog dan nat. In geen geval mag u ze nooit over de bladeren besproeien, dat geeft dadelijk aanleiding tot rotten.

Het mes mag alleen gebruikt worden voor het verwijderen van zieke scheuten.

In het voorjaar geeft u de planten iets meer water. Zet ze lekker in de zon, maar pas op voor nachtvorst.Veel succes met het overhouden van uw geraniums.

Reacties op dit artikel
Willie gemmink, 2009-10-14
( +59 )

Er is nog een manier van Garaniums over houden,Haal ze uit de bakken of potten ,schut de grond er af,en snij de dikke oude wortels er af.de jonge wortels dus er aan laten zitten, het bloeiende gedeelte inkorten.Dan haal je een zak turfmolm,en deponeer alle garaniums(zowel hang en staanders) in de turf en bindt de zak dicht.In het voorjaar zul je zien ,dat er al uitlopers tezien zijn,zet ze dan in goede potgrond.Daarna als ze beginnen te groeien,is het nodig om ze van een goeie bemesting te voorzien.(herhaal dit enkele keren in het jaar en je zult zien,hoe mooie garaniums je hebt.
Tilo, 2009-11-03
( +7 )

Hoi Carina, leuk tips maar jammer genoeg ben ik er te lui voor.
Ik denk dat je hierdoor misschien ook van die grote sta geraniums kunt kweken, die vind ik zo mooi heb ik een keer in Griekenland gezien. Prachtig gewoon.
Lia, 2009-11-08
( +64 )

Hallo Willie Gemmink, ik lees met interesse je tips over de geraniums overhouden in turfmolm. Doe je ze in een doorzichtige plastic zak en hoeven ze na dichtbinden tijdens de winter helemaal geen water te krijgen? Het klinkt bijna te makkelijk bedankt voor je reactie, Lia
Marja, 2010-02-07
( +49 )

Ik heb mijn geraniums zo in de schuur gezet, misschien niet zo slim? Zijn ze nog te redden of kan ik ze nu beter weggooien?
Carina03, 2010-02-08
( +1 )

Die fout heb ik zelf ook eens ooit gemaakt. Het kan wel maar dan heb je er wel behoorlijk wat werk mee. Je moet ze dan gaan stekken, natuurlijk wel pas als het niet meer vriest. Zoveel mogelijk jonge takjes eraf halen, wortel laten schieten en dan in de aarde zetten met plantenvoeding. Opletten dat ze niet droog komen staan. Veel succes.
Heino-1, 2010-06-29
( +3 )

Maak wel verschil tussen stek of zaai geraniums alleen stek geraniums zijn goed over te houden
Lisa, 2010-10-01
( +30 )

Momenteel , 1 oktober, hebben mijn geraniums nog kleine, nieuwe bloemetjes, ik kan deze toch niet afknippen alvorens ze in de turfgrond te zetten of toch wel ?
is het de bedoeling de afgesloten zak toch nog op een klare plaats te zetten ?
bedankt voor de reactie
Carina, 2010-10-01
( 0 )

Hoi Lisa, zolang het nog niet vriest kun je nog lekker van je bloemetjes genieten. Zwat half/eind november is de dreiging op vorst groter. Als de geraniums al bevroren zijn dan gaat het niet meer. Je moet ook om geraniums over te houden ervoor zorgen dat de zak waar je ze in bewaart niet kan bevriezen.
Succes Carina
Hans, 2010-10-17
( +12 )

Ik heb voor de 2e keer mijn geraniums overgehouden
door ze in de schuur te zetten vorstvrij iets ingeknipt en in het vroege
voorjaar uitgeschud heel voorzichtig verse aarde erbij en top.
Geen spannend gedoe wel soms even kijken en kletsen doet wonderen.
Hans.
Johan, 2010-11-15
( +7 )

Toch ben ik van mening dat je geraniums die in de vollegrond hebben gestaan ook gewoon in oktober in potten kan zetten en thuis of op een vorstvrije plaats kan laten overwinteren dat doe ik nl. al jaren zo en het werkt.
P.konining, 2011-05-01
( +13 )

Mijn geraniums uit de volle grond zet ik in potten in een vorstvrije ruimte en geef ze per maand een keer eenkli=ein betjt water
Maar eenderde.van de planter sterven af
Wat doe ik niet goed?
Ida, 2011-10-07
( +5 )

Helaas heb ik geen schuurtje of andere droge, mogelijkheid om de geraniums te bewaren. Wel een zg. box, maar die heeft geen ramen. Dus blijven ze tien hoog op het balkon staan.
Wel ga ik ze omwikkelen met het zg.bolletjes plastic en hoop dat ze dan de winter doorkomen.!?
Leny bleijenberg, 2011-10-24
( +5 )

Mijn moeder hield ze over op de keukenkastjes. Wij moesten daar zo nu en dan bijklimmen en water geven. Men had toch geen geld om nieuwe te kopen!!!! Ik, en ook mijn dochter, houden ze met sukses over en vinden, dat de planten steeds mooier terugkomen. Er gaat er natuurlijk wel eens eentje dood! Ik doe dat in de berging, maar daar is het stikkedonker uiteraard.
Hans wientjes, 2011-10-24
( +36 )

Ik begrijp weinig van het hele verhaal. Wat zijn overgegroeide wortels, oude bloeiwijzen, zieke scheuten? Hoe is het mogelijk bladeren te besproeien die je al verwijderd hebt?
Joke, 2011-11-22
( +62 )

Het stekken is me vorig jaar goed gelukt!, nu ga ik de moederplanten in de zak met turfmolm zetten, mijn vraag is dan ook , moeten de planten droog zijn voordat ze in de zak gaan, en moet er ook licht bij kunnen??
Monique, 2011-12-11
( +35 )

De bakken kunnen bij mij in een vorstvrije schuur met weinig daglicht.
Hoeveel van de bladeren kan ik eraf halen zodat mijn schuur geen troep wordt van al die bladeren?
Riet, 2012-01-23
( +54 )

Moet ik mijn geraniums nu niet terugsnoeien?Ik heb ze bij het binnenzetten ontbladerd en ontbloemd,maar nu hebben ze allemaal weer nieuwe bladeren.Moeten die er niet af tot b.v. het derde oog?
Else a. jansen, 2012-03-09
( +27 )

Sinds 5 jaar haal ik mijn geraniums in pot binnen en zet ze in de schuur met raam en vorstvrij en laat ze daar de hele winter staan. Begin maart snij ik de plant terug tot ongeveer 2 centimeter van de aarde. Dan wacht ik een week totdat ik nieuwe scheuten zie. Voeg wat droge mest toe en heel langzaam een beetje water. Teveel gaan ze toch nog rotten. Ze worden elk jaar mooier. In augustus haal ik mooie scheuten eraf om te stekken. Gaat goed. Dit "recept" heb ik van mijn opa
Tineke, 2012-04-05
( +5 )

Boven staand advies is prima, Ik heb geraniums die al 10jr oud zijn. in het najaar in de berging slechts 2x water geven. in het voorjaar tot op 2 ogen van een stengen af snijden. Nieuwe aarde dan naar buiten.Ik geef bemeste potgrond dan hoef je de eerste maanden niet te mesten.
Lukie, 2012-08-05
( +18 )

Ook ik zou graag willen weten of de zak met turfmolm doorzichtig moet zijn en of je wel of geen water geeft. en wat is de min. temperatuur?
Tim engel, 2012-08-27
( +2 )

Ik doe het net zoals mijn fuchsia's: in de (late) herfst geen water meer geven (dan gaan ze niet zo snel schimmelen en worden de planten voorbereid op een rustperiode).
Kluiten uitschudden, oude dikke wortels eraf knippen, takken tot ca. 10 cm. boven de wortel afknippen, ALLE bladeren eraf halen en in potgrond in bakken 'inkuilen'.
De bakken goed inpakken met oude kranten en in de schuur wegzetten.
Eind maart begin april voorzichtig uit de bakken halen en opnieuw oppotten met verse potgrond. Voorzichtig (vorstvrij) in de buitenlucht laten acclimatiseren. Na het verschijnen van de eerste nieuwe scheuten beetje bij beetje meer en meer bemesten en bewateren.
Ik doe dit al 10 jaar met succes!

Tim.
Yvon, 2012-09-10
( +21 )

Kan je de geraniums ook gewoon in hun pot in de kast onder de trap in het donker wegzetten? Het is daar niet echt koel maar wel donker. Moet er dan tijdens de winter nog water bij? De een zegt dat de ruimte donker moet zijn de ander licht wat is het beste. Mijn oma zette ze altijd met pot en al in een donkere garage en die bleven haar leven lang mooi. Ik heb haar nooit met worteltjes in de weer gezien.
Hanneke, 2012-10-23
( +2 )

Ik haal mijn Geraniums met bak en al naar binnen voordat de vorst invalt en ontdoe ze van alle dode blaadjes. Ik heb gelezen dat ze bevattelijker zijn voor ziektes als je die laat zitten. Ik snoei ze nogal rigoureus en zet ze dan op de overloop in het trappenhuis. In maart/april gaan ze weer naar buiten, eventueel snoei ik de iele uitlopers weer terug. En zelfs zonder nieuwe aarde bloeien ze altijd het jaar daarna weer overvloedig. Zo heb ik sommige (uit de tuin van Mien Ruys) wel zes jaar overgehouden.
Hanneke, 2012-10-23
( +4 )

En ik vind het altijd fantastisch om te zien hoeveel levenskracht er in die kale takjes zit die na het snoeien overblijven. In februari zie je de eerste groen puntjes al verschijnen en daarna is er geen houen meer aan, heerlijk!

Jeanine, 2012-10-28
( +11 )

Ik haal ze uit hun pot of uit de grond.Laat 20 cm groen staan .knip de rest weg en rol iedere
plant in krantenpapier.Leg alles plat en op elkaar in een plastieke krat met gaten.Dit al 20 jaar lang.
Madeleine, 2012-10-31
( +2 )

Ik haal gewoon de bakken binnen, haal de dode blaadjes weg en zet ze in een koele lichte kamer. In het voorjaar gaan ze terug buiten, ik snoei de oude planten helemaal in en gebruik de stekken om extra nieuwe planten te maken: gewoon een paar dagen laten liggen en dan direct de potgrond in.
H.de jong, 2012-11-25
( +3 )

Wat een tegenstrijdige verhalen!
Ik snap er niets meer van.
Madeleine maakt het heel bont; ze zegt precies niets!Wat is "insnoeien"?
Doe je dat in het voorjaar want er staat slechts een komma tussen. Hoe zien "stekken"er uit en hoe maak je daar nieuwe planten van? Stekken gewoon een paar dagen laten liggen en dan de potgrond in (wanneer, met of zonder water, veel of weinig licht?, in de zon?.
Door al deze onduidelijkheid neig ik er nu toe om de hele handel maar weg te gooien.
De een zegt in donker; de ander zegt veel licht, een ander snoeit alles tot op tien cm boven de grond, een ander haalt alleen de blaadjes en de bloemen eraf.
Weer een ander besproeit de "afgeplukte"blaadjes. Knap hoor!
Ik ben allang blij dat mensen zoals Madeleine geen kookboeken schrijven; dan lag iedereen ziek op bed!.
Dirk, 2012-12-19
( +3 )

T.a.v. H. de Jong

1. Geraniums in potten doen met bemeste tuinaarde.
2. Deze in de winter op een vorstvrije plaats bewaren. ( bv. logeerkamer)
3. Gedurende de gehele winter 1 √° 2 keer licht water geven.
4. Gedurende de winter af en toe dode takken en bladeren opruimen.

Na de winter kan je ze planten in tuin of fatsoeneren en overzetten in (andere) potten.

En verder helemaal niks.

Het meeste werk als je flink wat geraniums hebt is het overzetten in potten en die verplaatsen naar een vorstvrije ruimte.
Hetty, 2013-04-10
( +4 )

Ik heb de garaniums in speciale hangpotten zitten met een water reservaar,
kan ik die in het voorjaar gewoon weer buiten hangen ,
zonder snoeien en nieuwe aarde?
Wij hoorde dat het wel kon ,
wij vinden het namemlijk zo mooi als ze heeeel groot worden.
WIE WEET RAAD?
Leo, 2013-04-20
( +2 )

Leuk artikel, misschien vind je het leuk om ook een artikel te schrijven op artikelsite.info
Deze site is net online gegaan en je kunt er behalve afbeeldingen en foto's ook b.v. You Tube filmpjes plaatsen bij je artikel.

Ilse, 2013-06-07
( +6 )

Ik heb deze winter 2 franse geraniums overgehouden. Ze stonden gewoon prachtig bij en in volle bloei .Maar op eens gaat het niet meer en zien ze wat zielig uit .De bladeren worden geel en de nieuwe bloemen blijven heel klein .Ook veel bloemknopen worden geel .Wat heb ik verkeerd gedaan ? Zou verpotten helpen?
Henny jansen, 2013-09-22
( +3 )

Vroeger stonde bij heel veel (oudere) mensen de geraniums gewoon in huis. Ik wil dit met de Franse geraniums gaan proberen. Heeft u daar noog tips voor?
vr.gr. H.Jansen
Alwin, 2013-10-20
( +8 )

Henny, volgens mij heeft Dirk het overwinteren (op 2012-12-19) goed samengevat. Ik ga het in ieder geval met zijn tip proberen in de kruipruimte onder het huis.
Alle tips genoemd werken blijkbaar prima voor ieder type en maat geranium. Gewoon proberen! weggooien kan altijd.

Samengevat in gezond boeren verstand:
-Geraniums kunnen niet tegen vorst en ook niet tegen teveel vocht ivm rot/schimmel. Dit klinkt logisch, de plant slaapt, heeft geen licht of water nodig om in leven te blijven. Als je doodvriezen voorkomt is de kans op overleven in de winter erg groot. Dit kan dus in een schuur, een tuinhuisje, eengarage, een kelder, een zolder, trapgat, kamer, woonkamer, slaapkamer, onder je bed, in de toilet als het maar niet vriest en het er droog is!
- hoe warmer en lichter het is in de winter hoe meer plant je overhoud omdat hij heeeeel langzaam toch doorgroeit. Hij gaat niet in winterslaap en heeft dus af en toe een klein beetje water nodig.
-Overwinteren in het donker of in het licht maar blijkbaar niets uit, de plant is in rust en zal gewoon weer opleven. In het donker zullen ze wel geel/wit worden, dit trekt weg als je hem in de lente in het zonnetje zet.
-Het beste is altijd (geld voor iedere plant die je overhoud) is om met verse, bemeste potgrond of compost het nieuwe jaar te beginnen. De plant heeft dat alle voedingsstoffen om groot te groeien (voor de eerste twee/drie maanden) al in de aarde zitten. Na die tijd moet je ze bijmesten met plantenvoeding (Pokon of speciale geranium voeding) of mest.
Cimbria, 2013-10-25
( 0 )

Ik zet ze in de winter gewoon voor het raam!! kan ik er lekker achter gaan zitten
Lian, 2014-05-05
( +1 )

Dit voorjaar hebben een aantal buitengeraniums de milde winter overleeft en staan te bloeien. Een grotere buitengeranium heeft de winter overleeft achter glas. Sinds een week is deze geranium weer buiten, zonder de plant te snoeien. Kan ik de geranium in mei nog snoeien?
Marynhainy, 2014-09-23
( +1 )

Hello My Dear
Hoe is je leven daar? Ik hoop dat alles goed met je?
Ik heb contact opgenomen met u, want ik zag je contact vandaag, en ik pak interesse in je, en om te weten
als je van mij zal passen, ik hoop dat de kleur, afstand of leeftijd geen belemmering zal zijn voor jou. Gelieve dit is mijn prive e-id bij marynhainy@hotmail.com, zodat ik kan u mijn foto sturen. En ik geloof dat we verder kunnen gaan om onze doelen te bereiken in de toekomst.
Bedankt en een mooie dag verder
Yours mooie
Miss Mary
marynhainy@hotmail.com
========================================================


Hello My Dear
How is your life over there? I hope all is well with you?
I contacted you because I saw your contact today, and I pick interest in you, and to know
if you will match mine, I hope that color, distance or age will not be a barrier to you. Please this is my private email id at marynhainy@hotmail.com, so that I can send you my picture. And I believe that we can move forward to achieve our aims in future.
Thanks and have a nice day
Yours lovely
Miss Mary
marynhainy@hotmail.com
Marynhainy, 2014-09-23
( 0 )

Hello My Dear
Hoe is je leven daar? Ik hoop dat alles goed met je?
Ik heb contact opgenomen met u, want ik zag je contact vandaag, en ik pak interesse in je, en om te weten
als je van mij zal passen, ik hoop dat de kleur, afstand of leeftijd geen belemmering zal zijn voor jou. Gelieve dit is mijn prive e-id bij marynhainy@hotmail.com, zodat ik kan u mijn foto sturen. En ik geloof dat we verder kunnen gaan om onze doelen te bereiken in de toekomst.
Bedankt en een mooie dag verder
Yours mooie
Miss Mary
marynhainy@hotmail.com
========================================================


Hello My Dear
How is your life over there? I hope all is well with you?
I contacted you because I saw your contact today, and I pick interest in you, and to know
if you will match mine, I hope that color, distance or age will not be a barrier to you. Please this is my private email id at marynhainy@hotmail.com, so that I can send you my picture. And I believe that we can move forward to achieve our aims in future.
Thanks and have a nice day
Yours lovely
Miss Mary
marynhainy@hotmail.com
Nicole, 2014-10-31
( +5 )

Ik heb mijn gerariums de ganse winter op het teras laten staan in mijnen droge hoek,
het heeft natuurlijk niet gevroren,ik heb nog nooit zo n mooie gerariums gehad ,hopelijk lukt het dit jaar ook ze staan nog zo mooi als in de zomer.
Christiane, 2014-11-24
( +3 )

Ik probeer het ook eens in de winter ze buiten te laten tot het vriest en dan meschien eens afdekken
Christiane, 2014-11-24
( 0 )

Ik probeer het ook eens in de winter ze buiten te laten tot het vriest en dan meschien eens afdekken
Paula, 2016-11-07
( 0 )

Hallo is dat ook ni goed van takken in water te zetten tot er wortel aan komt graag antwoord gr
Marry, 2016-12-13
( 0 )

Vanuit de tuin gewoon i d vensterbank gezet boven de verwarming, ze zijn me daar aan t bloeien! Ik lees hier van alles over stekken, en bla bla bla, nu is mijn vraag kan ik ze gewoon zo i d vensterbank laten staan? Ik geef af en toe n beetje water en ze blijven gewoon doorgaan, zoals i d tuin, wel haal ik steeds de gele blaadjes eraf
Marry, 2016-12-13
( -1 )

Vanuit de tuin gewoon i d vensterbank gezet boven de verwarming, ze zijn me daar aan t bloeien! Ik lees hier van alles over stekken, en bla bla bla, nu is mijn vraag kan ik ze gewoon zo i d vensterbank laten staan? Ik geef af en toe n beetje water en ze blijven gewoon doorgaan, zoals i d tuin, wel haal ik steeds de gele blaadjes eraf
Marijke, 2017-11-03
( 0 )

Hallo allemaal, voor een geranium te laten overwinteren iheb je geen groene vingers voor nodig.
Als het te koud wordt buiten zet je ze binnen een licht droog kamertje, je snoeit ze even terug, zodat er geen verdamping plaats vindt. de scheuten eruit, en lekker laten staan
een keer per maand een klein beetje water, anders drogen ze uit. dorre en droge bladeren haal je er geregeld uit. als de vorst in het voorjaar uit de lucht is, kunnen ze weer naar buiten, en zullen ze volop hun best gaan doen, hopelijk hebben jullie hier iets aan, bij mij werkt dit al jaren, en heb ik een prachtige bloemenzee op mijn balkon. geen gedoe met plastic zakken, dat gaat niet goed, gewoon met pot en alles naar binnen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl